Az elmúlt időszakban nagy kedvencem lett a tortilla. Egyik este nagyon megkívántam, úgyhogy eldöntöttem, hogy másnap az lesz a menü. Sokáig az előre elkészített tésztát vettük, de szerintem az ára elég húzós, most ráadásul pont olyan időszak van, amikor nem nagyon engedhetjük meg magunknak ezt a luxust. Gondoltam megpróbálom magam elkészíteni a tésztát, ami egyébként egyáltalán nem ördöngösség. Rengeteget főzök, a konyha és én abszolút jó barátok vagyunk, úgyhogy nem is értem, hogy eddig miért nem csináltam. Mindegy is, a lényeg, hogy kerestem egy receptet, kuktának felvettem a páromat és nekiláttunk. A munkamegosztás nagyon jó volt, ő gyúrta össze a tésztát, addig én előkészítettem a húst és az öntetet.
Végülis, ha jobban belegondolok, a tortilla az ő érdeme, hiszen én csak elmondtam neki az alapanyagokat. 🙂
Tészta:
– 30 dkg liszt
– 4 evőkanál olaj
– fél csomag sütőpor
– 2,5-3 dl langyos víz
– 1 kávéskanál só
A víz kivételével mindent keverj össze, majd folyamatosan adagold a vizet. A tészta állagán látni fogod, hogy mennyi kell. A lényeg, hogy miután mindent összegyúrtál, nagyjából negyed órát hagyd pihenni a tésztát. Ezután kis gombócokat kell formálni belőle, ezeket pedig ki kell nyújtani (ezért mondtam, hogy meglátod a felhasználandó víz mennyiségét). Fontos, hogy a tésztát nagyon vékonyra nyújtsd.
A sütés is rendkívül egyszerű: egy nagyméretű, vastag falú serpenyőre lesz szükséged. Olaj NEM kell bele. Miután átforrósodott a serpenyő, beleteszel egy tésztát, kb. fél percig sütöd az egyik felét, (ha már hólyagosodik, az jó), majd megfordítod. Ennek is kell fél perc és kész is.
Nekünk ebből a tésztából 9 tortilla lapunk lett, de ez ugye attól függ, hogy mekkora gombócokat csinálsz.
Hús elkészítése:
– fél kg csirkemell
– 2-3 evőkanál olaj
– fűszerként bármit használhatsz, amit szeretnél, mi szárnyas fűszersót, kicsi chiliport, oreganot, borsot használtunk.
Miközben készült a tészta, a csirkemellet felcsíkoztam. A fűszereket összekevertem az olajjal, belekerült a husi, kicsit hagytam állni és megsütöttem (persze ha nagyon ügyes vagy, már előző este bepácolhatod a husit).
Mi most fokhagymás-kapros-joghurtos öntetet csináltunk hozzá, de természetesen ki mit szeret, azt készít. Ezeken kívül mehet bele bármilyen zöldség amit szerettek, saláta, paradicsom, uborka, káposzta, hagyma.
Nagyon jó volt a hangulat, miközben készült ez a finomság, nagyon szeretünk együtt főzőcskézni és hát mondanom sem kell, szinte már csorgott a nyálunk, mire elkészült. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: